Korisnički alati

Site alati


nacionalno_bogatstvo

4. Resursi koji se koriste za projekte predstavljaju nacionalno bogatstvo

Smisao je senzibilizirati javnost da se u lošim projektima razbacuju njihovi resursi, a ne neki tuđi.


Tekst u deklaraciji

Hrvatska nema dovoljno resursa da u kratko vrijeme provede sve projekte koji bi joj trebali. Ljudski rad, znanje i novac, kao i drugi resursi, predstavljaju nacionalno bogatstvo.

Ako se koriste na loše vođenom projektu, koji neće dati željene rezultate na optimalan način, ti se resursi ne mogu angažirati na projektu koji bi to mogao. Znači da su resursi bačeni i da će to utjecati na mnoge korisnike u Hrvatskoj. Njima će biti oduzeto nešto na što imaju pravo.

U praksi to znači da nitko nema pravo namjerno ili nemarom upropaštavati resurse, čak i kad su u privatnom vlasništvu.

Na primjer, danas je društveno prihvaćeno da emisija C02 ne podliježe pod privatno pravo spaljivanja nečeg što je kupljeno privatnim novcem, već postoje pravila, zbog višeg društvenog interesa. Onda isto tako nitko ne može reći da ima pravo razbacivati svoj privatni novac kad se radi o velikim sredstvima kojima se ostvaruju veliki poslovni i društveni projekti čak i ako su financirani privatnim novcem.

Kao što se traži odgovornost rukovoditelja privatnih pravnih osoba prema radnicima, okolišu, arhiviranje važnih dokumenata te financijska disciplina tako je potrebno zahtijevati i odgovornost pri pokretanju i vođenju projekata.

nacionalno_bogatstvo.txt · Zadnja izmjena: 2016/09/16 21:23 od ppale